Mrkvový dort známý jako carrot cake jistě většina z vás zná a někdy ho ochutnala. Předsudky z mrkve obsažené ve sladkém dezertu musí z každého po ochutnání prostě spadnout. Tento dort se úplně rozplývá na jazyku a lidé v mém okolí (včetně mě) při pojídání vydávají opravdu spokojené zvuky. Vzhledem k tomu, že ho peču ve „tmavší“ variantě za použití celozrnné mouky, třtinového cukru a oleje z vlašských ořechů, dostává ještě větší šmrnc. Ačkoliv velký dort ozdobený mrkvičkami z marcipánu vypadá božsky, rozhodla jsem se pro změnu vyrobit menší roztomilejší variantu.
Ingredience:
65 gramů celozrnné mouky
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli
0,5 lžičky skořice
80 gramů třtinového cukru
120 ml oleje (používám arašídový nebo z vlašských
ořechů)
1 vejce
lžička vanilkového cukru
30 gramů nahrubo posekaných vlašských ořechů
100 gramů najemno nastrouhané mrkve
Výše uvedené množství je přesně na čtyři
kousky. Pokud nebudete v tak minimalistickém duchu jako já, jednodušše
dávku zdvojnásobte. A pro ty opravdu neskromné z vás, kteří se chystají na
velký dort, vynásobte vše čtyřmi a upravte délku pečení (prvních 10 minut na
180°C a poté dopékejte zhruba 40-50 minut na 150°C).
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku s jedlou sodou,
solí a skořicí.
V menší misce důkladně prošlehejte cukry
s olejem a vejcem.
Tekutou směs vmíchejte do suché a na závěr
přidejte ořechy a mrkev.
Těsto rozdělte do vymazaných a vysypaných
formiček - použila jsem ramekiny, urovnejte špachtlí vršek a dejte do trouby. Pečte při 170°C po dobu
30 minut.
Po dopečení nechte formičky vychladnout a poté
z nich dortíčky vyklopte.
Mezitím si připravte krém.
Krém: 125g Philadelphie, 30 gramů změklého másla
a 20 gramů moučkového cukru.
Vyšlehejte společně philadelphii a změklé
máslo (opravdu změklé, ať se vám nevytvoří hrudky, jako se často daří při mé
zbrklosti mně). Poté přidejte cukr podle chuti. Mně bohatě stačilo 20 gramů,
radši ochutnejte a kdyžtak si přidejte více.
Úplně vychladlé dortíčky potřete krémem a
nechte zatuhnout v lednici. Zdobení jsem také pojala v minimalistickém
duchu (a v duchu uplynulého času lásky). Pokud chcete zůstat u klasiky,
vytvořte si z marcipánu malé mrkvičky.
A poté už si vychutnávejte spokojené výrazy těch, které jste dortíčky obdarovali:)
A poté už si vychutnávejte spokojené výrazy těch, které jste dortíčky obdarovali:)
Žádné komentáře:
Okomentovat